AVOKADO

AVOKADO

Avokado; Aslı Meksika'ya dayanan ama 1970'lerde ülkemizde bazı türlerinin yetiştirilebilmesi ile hayatımıza giriş yapan 1980'lerden sonra ise iyice yaygınlaşan bir meyve. Kısıtlı alanda üretilmesi de fiyatını etkiliyor tabii ki.
🥑Avokado, ağaçtan olgunlaştıktan sonra bir süre de yenilebilmesi için vakit isteyen bir meyve aynı zamanda. Sert almış olduğunuz avokadoyu karanlık bir ortamda birkaç gün bekleterek tüketime hazır hale getirebilirsiniz. Hemen tüketecek iseniz vakit kaybetmemek için daha olgunlaşmış olanları satın almakta fayda var.
🥑Avokadoyu sağlıklı kılan en önemli özellikerinden birisi %70 tekli doymamış yağ asiti (omega-9) içermesi (yani zeytinyağı ile aynı sınıfta diyebiliriz).

🥑Karbonhidrat - şeker içeriği çok çok düşük. Bu da glisemik indeksinin düşük olmasını sağlıyor.

🥑Diyet lifi olarak ise hem çözünür hem çözünmez posa sağlıyor. Bu sindirimin çalışmasını desteklediğini ve kabızlığa karşı koruyucu olmakta.

🥑 Aynı zamanda yapılan birçok çalışma ile de hipolipidemik etki göstererek kötü kolesterolü (LDL) düşürdüğü gözlemlenmiş.
Sonuçlar kalp hastalıklarına karşı da koruyucu olduğunu gösteriyor.

🥑Özellikle lutein içermesi göz sağlığınızı korur ve geliştirir. Yaşa bağlı olarak katarakt oluşma riskini azaltır. Sebze ve meyvelerde sağladığınız (özellikle sarı ve turuncu renkliler) çeşitlilik ile lutein alımını sağlayabilirsiniz. Vücudun kendi üretmediği bir antioksidandır.

🥑A, C, E vitamini, glutatyon antioksidan içeriği ile serbest radikallere karşı vücudu koruyup, bağışıklığı da güçlendirmektedir.

✅Avokado vitaminler, mineraller; glutatyon, lutein,zeaksantin, karotenoid antioksidanlar ve fenolik antioksidanlar gibi fitokimyasallar içerdiği için de fonksiyonel gıda olarak geçiyor. (Bir besinin fonksiyonel gıda olması için hastalıklara karşı kanıtlanmış bir faydasının olması ve sağlığı iyileştiriyor olması gerekmektedir. Avokado da Amerikan Diyetetik Derneği tarafından fonksiyonel gıda olarak sınıflandırılmıştır.)

Ücretsiz ön değerlendirme sonrası danışmanlık almak ister misiniz?

Size nasıl yardımcı olabilirim?