KEREVİZE DAİR HER ŞEY

KEREVİZE DAİR HER ŞEY

Kereviz yumru bir kök ve ince uzun dallardan ve yapraklardan oluşan kış mevsiminin en sağlıklı besinlerinden birisidir. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı korunmada sebze ve meyve tüketiminin artırılması gerekmektedir. Her besini kendi mevsiminde taze olarak tüketmek sağlığınız ve ekonomik olarak cebiniz için için daha verimli olacaktır. Kış mevsiminin vazgeçilmezlerinden kerevizi de düşük kalorisine rağmen yüksek besin değeri ile mutlaka beslenme düzenine eklenmelidir.

Sağlık Faydaları

  • Yüksek miktarda vitamin (A, B, C, K) ve mineral (kalsiyum, magnezyum, potasyum) içeriği ile antioksidan ve dolayısıyla bağışıklık güçlendiricidir.
  • Hem çözünür hem çözünmez lif içermesi ve yüksek oranda su barındırması bağırsakların çalışmasında yardımcı olarak kabızlığa karşı yardımcı olmaktadır sindirim sistemini desteklemektedir.
  • Düşük kalorili olması ile kilo kontrolünde obeziteye karşı, düşük glisemik indeksli olması ile de kan şekerinin dengeli yükselmesini sağlayarak diyabete karşı önemli rol oynamaktadır.
  • Kereviz asıl olarak fitokimyasal bir besindir. İçerisinde apigenin, krisin ve luteolin adında flavonlar bulunmaktadır. Bu sayede vücutta oksidatif stresi önlemekte ve anti-inflamatuar, antikansorejen etki göstermektedir.

 

Satın Alırken;

  • Kereviz satın alınırken kök, dallar ve yapraklara dikkat edilmelidir. Kök ve saplarının sert ve kararmamış olması gerekmektedir. Yaprakların ve dalların diri bir şekilde bir arada durmasına, açılmamış olmasına ve renginin canlı yeşil olmasına dikkat edilmelidir.

Saklarken;

  • Kereviz buzdolabında çiğ olarak yıkanmadan 2 hafta, pişmiş olarak ise 2 gün muhafaza edilebilmektedir.

Hazırlarken;

  • Kereviz, hem pişirilerek çiğ olarak tüketilebilmektedir (zeytinyağlılar veya etli yemeklerde, salatalarda, yoğurtlu mezelerde, direkt sebze suyu içeceği olarak vb.) Hazırlama sırasında kararmasının önlenmesi için ise limonlu su kullanılmalıdır.

Pişirirken;

  • Kereviz kısa sürede kolay pişen bir sebzedir. Pişirme esnasında fazla yumuşamasını ve dağılmasını engellemek için süre kısa tutulmalıdır (normal tencerede yaklaşık 25 dk). Besin değerini kaybetmemesi için pişirme suyu dökülmemelidir.

Online diyet takibimde sizinle sürekli iletişim halinde kalarak ve motivasyon desteği sağlayarak hedeflerinize ulaşma konusunda yardımcı oluyorum. Diyet sürecinizde çeşitli tarifler ve mutfağınıza uygun programlar ile kolaylık sağlıyorum. Siz de kilo vermek, diyet yapmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak istiyorsanız https://thediyetisyen.com/online-diyet linkine tıklayarak benimle iletişime geçebilirsiniz. Ücretsiz ön görüşme ile detaylı değerlendirme almak için https://thediyetisyen.com/ linkinden form doldurmanız veya bana mesaj bırakmanız yeterli :)

 

Ücretsiz ön değerlendirme sonrası danışmanlık almak ister misiniz?

Size nasıl yardımcı olabilirim?