KİLO VERMENİN PÜF NOKTASI

KİLO VERMENİN PÜF NOKTASI

      Günümüzün en güçlü yanılgılarından birisi de hızlı olmak zorunda olduğumuzu düşünmek. Her konuda olduğu gibi büyükşehir, metropolde yaşam veya diğer dış etkenler yemek yeme hızımıza bile müdahale ediyor. Bu acelecilik ise bir süre sonra vücudumuz için stres kaynağı haline geliyor. Sağlıksız veya verimsiz beslenmeye neden oluyor. Sürekli bir acelemiz var. Öyle ki fast food zincirleri, ayakta hızlıca atıştırma alışkanlığı kültürümüzde yerini çoktan sağlamlaştırdı.  Yapılması gereken çok basit, biraz yavaşlamak. Tadını, tuzunu almadan ne olduğunu anlamadan bir anda yemek ve üzerine sindirim problemleri yaşamak yerine keyfine vararak sağlıklı bir sindirim süreci geçirmek çok daha iyi hissettirecektir.

İtalyan yazar Carlo Petrini 1980li yılarda fast food hareketine karşı slow food (yavaş yeme) akımı başlattığını biliyor muydunuz? Üstelik bu yavaş yeme hareketinin sembolü de yavaşlığı ile bildiğimiz salyangoz olması çok tatlı bir yaklaşım 😊 Geleneksel sofra kültürünü korumak, yemekten tat ve zevk almanın önemini yansıtmak için başlatılan bir akım. Bazı kaynaklarda bir grup eylemcinin ünlü fast food zincrinin dükkanlarının bir tanesine kızarmış hamur işi fırlatma eylemi yaptığı bile geçiyor.

       Gelelim yavaş yemenin bu kadar önemli olmasının ayrıntılarına. Sindirim ağızda başlar. Dişlerden başka yemekleri parçalayacağımız başka bir mekanik araç yok. Ağız-yemek borusu- mide asidinde çalkalanma ve bağırsaklar derken besin vücuttan atılıyor.  Bir lokmayı aldığınızda öncelikle küçük parçalar halinde ağzınıza atmak, yavaş yavaş ve çokça çiğnemek, dokusunun, sıcaklığının, tadının farkına varmak… İlk başta uygulaması zor gelebilir. Ancak zamanla alışkanlık haline gelecek ve sezgisel beslenmenin de en önemli adımı olan yeme farkındalığını kazanmış olacaksınız.

      Yavaş yemek yeme ile porsiyon kontrolünüzü çok daha kolay sağlayacaksınız. 20 dk kuralı doğru. Beynimize giden tokluk sinyalini yakalamak için kendimize biraz zaman vermek gerekiyor. Yeme hızını yavaşlatıp süreyi uzattıkça fazladan kalori alımının da önüne geçilir.

     Özellikle kilo verme döneminde belirlenmiş sınırlı porsiyon ile doymaya ve besinden en yüksek verimi almaya çalışıyoruz. Bunun için dişlerin yiyeceği çok iyi parçalaması, ağız içi enzimler ile sindirmeye başlaması, midenin ve bağırsağın işini kolaylaştırması gerekiyor. Parçalar küçüldükçe besin emilimi de artmakta ve az porsiyondan çok verim sağlanmakta. Sindirim sistemi ne kadar rahat çalışırsa hazımsızlık, şişkinlik şikayeti, kabızlık problemi o kadar ortadan kalkmakta.

    Üstelik hızlı hızlı az çiğneyerek \çiğnemeden yutulan besinler ile birlikte farkına varmadan çok miktarda hava da yutulmakta. Bu da bir yandan gaz problemi oluştururken bir yandan yutulan hava ile midenin hacmi genişlemekte. Bu da bir süre sonra çok yeme davranışına neden olabilir.

 

PEKİ NASIL DAHA YAVAŞ YEMEK YERİZ?

  1. EN İYİ ORTAMI BULUN

Mutfak tezgahı başında veya ayak üstü yemek yerine, oturarak kendi tabağınıza porsiyonunuzu belirlemiş şekilde yemeğinizi yiyin.

 

  1. UYARANLARI UZAKLAŞTIRIN – DİKKATİNİZİ TOPLAYIN

Televizyon, tablet, bilgisayar dikkatinizi dağıtan ve farkında olmadan çok yemenize neden olan dikkat dağıtıcılardır. Siz ise aksine dikkatinizi dağıtmayın. Dikkatinizi yemek üzerinde toplayın. Bir lokma aldığınızda sıcak mı, soğuk mu, tatlı mı, tuzlu mu, pürüzlü mü, akışkan mı? Bu özelliklerine odaklanın son olarak bir de yemeği koklayın. Yemeği yerken o anda kalın. Neyi neden yediğinizin bilincine varın. Bir besini ağzınıza atmadan önce bir düşünün. İhtiyacınız var mı? Bu son lokma fazla mı? İsraf mı? Mideniz bir çöplük değil. Her şeyi öğütemezsiniz. Yarına saklayın. Bir başkası ile paylaşın.

 

  1. GÜN İÇİNDE ÖĞÜN PLANLAMINIZI İYİ YAPIN

Gün içerisinde yapmanız gereken bir ara öğün var ve atlıyor iseniz akşam yemeğinin tehlikeli sinyal çanları çalıyor demektir. Çok fazla düşmüş bir kan şekeri karşısında yavaş yemek ve kontrollü olmak elbette çok daha zor olacaktır.

 

  1. VAKİT KAZANIN

Bir lokmayı aldığınızda çatalı, bıçağı bırakın. 2.maddede ki adımı izleyin. Lokmayı biliçli bir şekilde çokça çiğneyip yuttuktan sonra tekrar elinize çatalı alın ve devam edin. 20 dk kuralı içerisinde size vakit kazandıracak bir süre olmuş olacak.

 

Sağlıklı beslenme, kilo verme, kilo alma konusunda bu ve daha fazla kolay ama etkili yöntemler ile hedefinize ulaşmak ve danışmanlık almak isterseniz, aşağıda bulunan formu doldurarak ücretsiz ön değerlendirmeden faydalanabilir iletişime geçebilirsiniz... 

Ücretsiz ön değerlendirme sonrası danışmanlık almak ister misiniz?

Size nasıl yardımcı olabilirim?