MİDEDEN GEÇEN MUTLULUK

MİDEDEN GEÇEN MUTLULUK

 Size mutluluğun resmini çizemem ama vücudumuzdaki mutluluk mekanizmasından ve besinlerle ilişkisinden bahsedebilirim. Öncelikle mutluluğun sağlıklı bir beden ve ruhta olduğunu unutmamalıyız. Sağlıklı bir beden ise şüphesiz sağlıklı beslenmeden geçmekte.  Stres, sıkıntı, üzüntü, sevinç, bütün duygular her zaman hayatın içinde ve bir şekilde belki de farkına varmadan kısa sürede aşırı beslenme ile sonuçlanabiliyor.   Karbonhidrat, yağ içeriği yüksek basit şeker içeren tatlılar, paketli abur cubur ile tanımlanan atıştırmalıklar veya buzdolabını açtığınızda karşınıza çıkan ilk yemek... Üzüldükçe yemek, yedikten sonra gelen pişmanlık hissi ile yeni bir üzüntü sebebi ve bir kısır döngü daha.  Bu hisler tanıdık geliyor olabilir.

 Tüm bunların yanında nasıl mutlu olduğumuzu inceleyecek olursak;  İlk kez 1948 yılında keşfedilen mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin üretilmesi için dışarıdan yiyeceklerle almak zorunda olduğumuz bir aminoasit olan triptofana ihtiyaç vardır. Triptofanın yiyecekler ile gelmesi ile birlikte serotonin hücre içinde kullanılıma hazırlanır daha sonra  sinir hücresi gelir uyarır ve serotonin görevini yapmaya başlar.  Sinir sisteminden ve kan damarlarından geçen serotoninin yolu bağırsaklardan da geçmektedir Büyük bir çoğunluğu (%80) sindirim sisteminde yer almaktadır.  Böylece duygularımızı kontrol ettiği gibi iştahımız üzerinde ve sindirim sistemimiz üzerinde de etkilidir. Bununla birlikte ruhsal durumumuz ve davranışlarımızın yapılan çalışmalarda bağırsaklardaki bakterilerden etkilendiği bilinmekte. Sağlıklı bir ruh hali sağlıklı bağırsaklardan geçmektedir yani. Sağlıklı bir bağırsak için ise en önemli faktör beslenme şeklimizdir. Rafine şeker ve doymuş yağ bağırsak sağlığını bozmaktadır. İkinci beynimiz olarak tanımlanan bağırsak, sağlığı bozulduğunda duygu ve ruh halimizi olumsuz etkilemektedir. Yapılması gereken bütün olarak sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirerek (triptofan içeren besinlerden yararlanılabilir) uzun vadede mutluluğu yakalamak, ani duygu değişimlerinde ise mutluluğu yiyeceklerde aramadan önce sakinleşmeye çalışmak.

  Sonuç olarak mutluluk için beslenmemizi nasıl yöneteceğiz ?

  • Eğer bir duygu değişimi varsa yemeğe yönelmeden önce sakinleşmeye ve başka uğraşlarla ilgilenmeye çalış.
  • Yeterli su tüketimini sağla.
  • Sigara ve alkolü tüketme\azalt.
  • Basit şekeri ve doymuş yağı azalt.
  • Antioksidan içerikli sebze ve meyve tüketimini arttır.
  • Triptofan aminoasitini içeren besinleri günlük hayatında kullan. (Kakao çekirdeği, muz, fasulye, bakla, nohut, soya gibi bitkisel kaynaklar, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt, kefir) , kavrulmamış kahve çekirdeği. )
  • Düzenli spor ve güneş ışığından faydalanmak bu maddelerin vücudumuzda kullanımını arttırmaktadır. 😊

Online diyet takibimde sizinle sürekli iletişim halinde kalarak ve motivasyon desteği sağlayarak hedeflerinize ulaşma konusunda yardımcı oluyorum. Diyet sürecinizde çeşitli tarifler ve mutfağınıza uygun programlar ile kolaylık sağlıyorum. Siz de kilo vermek, diyet yapmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak istiyorsanız https://thediyetisyen.com/online-diyet linkine tıklayarak benimle iletişime geçebilirsiniz. Ücretsiz ön görüşme ile detaylı değerlendirme almak için https://thediyetisyen.com/ linkinden form doldurmanız veya bana mesaj bırakmanız yeterli :)

Ücretsiz ön değerlendirme sonrası danışmanlık almak ister misiniz?

Size nasıl yardımcı olabilirim?