OBEZİTE DURUMUM NEDİR?

OBEZİTE DURUMUM NEDİR?

Öncelikle bilmemiz gereken yağ dokusunun vücut üzerinde dağılımı genetiktir. Tabii genleri suçlamaya başlamadan; çevresel etmenler %70 etkilerken, genlerin %30 etkilediğini göz ardı etmemek gerekir. Vücut tipi erkeklerde genel olarak elma tipi (karın bölgesi genişlemesi) iken kadınlarda armut tipi ( kalça bölgesi genişlemesi) dir. Çevresel faktörler, yaş, genetik, yetersiz fiziksel aktivite, yanlış beslenme alışkanlıkları obeziteye neden olmaktadır. Obezite; diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları, kas-iskelet hastalıkları, bazı kanser türleri için önemli bir risk faktörü olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlandı.  Önemli olan sadece güzellik açısından zayıflama değil, asıl yaşam kalitemizi arttıran bütünsel vücut sağlığımız için ideal vücut ölçü ve ağırlığında olmamız.

  Son yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010 verilerine göre ülkemizde 19 yaş ve üzeri bireylerin %34,6’sı fazla kilolu ve %30,3’ü obezdir. TBSA 2017 verilerini merakla bekliyoruz.

  Türkiye’de ulusal düzeyde ilk defa yapılan 2012 yayın tarihli Türkiye Beden Ağırlığı Algısı Araştırması’na göre; katılımcıların BKİ sınıflamasına göre; %3,6’sı zayıf, %39,7’si normal kilolu, %33,3’ü fazla kilolu ve %23,4’ü obezdir. Obez olanların ise sadece %25,8’i kendini obez olarak algılamakta olup %54,2’si fazla kilolu, %18,9’u normal kiloda ve %1,1’i zayıf olarak kendini gördüğünü belirtmiştir. Araştırmaya katılan bireylere obezitenin bir sağlık sorunu olup olmadığı sorulmuş; neyse ki %85,3’ü sağlık sorunu olduğunu, %10,6’sı sağlık sorunu olmadığını ve %4,1’i bir fikrinin olmadığını ifade etmişlerdir.

  Bu sonuçları kısaca  fazla kilolu ve obez bireylerin yanlış beden algısı ile kendilerini normal gördükleri ve davranış değişikliğine (doğru beslenme, fiziksel aktivite artışı vs.)  gitmedikleri için ideal ölçülere ulaşamaması sorunu olarak yorumlayabiliriz.

 Siz de metaolizma hızınız, ideal hedef kilonuz, vücut yağ yüzdeniz, beden kitle indeksine göre sınıflandırmanız gibi değerlerinizi öğrenmek isterseniz ve ücretsiz ön görüşme ile detaylı değerlendirme almak için https://thediyetisyen.com/ linkinden form doldurmanız veya bana mesaj bırakmanız yeterli :)

Online diyet takibimde sizinle sürekli iletişim halinde kalarak ve motivasyon desteği sağlayarak hedeflerinize ulaşma konusunda yardımcı oluyorum. Diyet sürecinizde çeşitli tarifler ve mutfağınıza uygun programlar ile kolaylık sağlıyorum. Siz de kilo vermek, diyet yapmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak istiyorsanız https://thediyetisyen.com/online-diyet linkine tıklayarak benimle iletişime geçebilirsiniz.

Ücretsiz ön değerlendirme sonrası danışmanlık almak ister misiniz?

Size nasıl yardımcı olabilirim?