SEMİZOTU YEMEK İÇİN 6 NEDEN

SEMİZOTU YEMEK İÇİN 6 NEDEN

   Yazın habercisi semizotu kış soğuklarına dayanıksız, Portulaca oleracea familyasından gelen, içindeki oksalik asitle ağızlarda mayhoş tad bırakan yine de hem taze salata ve mezelerde hem pişirerek sulu yemek olarak tercih edebildiğimiz kaliteli ve zengin besin içeriği ile tam bir sağlık deposudur.

 Satın alırken canlı yeşil ve iri yapraklı olanları seçip yıkamadan kuru şekilde buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz. Özellikle köklü bir sebze olduğu için çiğ tüketmeden ya da pişirmeden önce kökünden yaprak ve minik dallarını ayırıp iyice yıkayın.

BAĞIŞIKLIK ve KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİCİ !

Yaprağındaki antioksidan, antifungal ve antimikrobiyal özelliği dallarından daha fazla olmasıyla birlikte yüksek A, C, E  vitamini  bağışıklığınızı kalsiyum içeriği ile kemiklerinizi güçlenmesini sağlamaktadır.

SAĞLIKLI KİLO VERMENİN YOLU !

Akdeniz iklimini seven ve bugün geçerliliği kanıtlanmış Akdeniz diyetinin de vazgeçilmezi olan semizotu sağlıklı beslenmenin oldukça önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Zayıflamak isteyenler için de  semizotunun çok yüksek oranda su içermesi ( %93’ü) ve kalorisinin oldukça düşük olması (1 demet yaklaşık 30 kalori) aynı zamanda lif içeriği ile tok tutması ve düşük glisemik indeksi ile kan şekerini dengelemesi kendisini diyetlerde harika bir alternatif haline getiriyor.

KALP SAĞLIĞI İÇİN !

Diğer yeşil yapraklı sebzelerle karşılaştırıldığında en yüksek oranda omega-3 yağ asiti (vücudumuz için elzem yani dışarıdan alınması zorunlu olan yağ asiti) içermesi LDL kolesterolü (kötü kolesterol) düşürerek ve kan basıncını dengeleyerek kalp ve damar sağlığını korumaktadır.

FE EKSİKLİĞİ ÖNLEYİCİ !

İhtiyacımız olan demiri hayvansal kaynaklı HEM demir ve bitkisel kaynaklı Non-HEM demirden karşılamaktayız. Bununla birlikte hayvansal kaynaklı HEM demir C vitamini yardımıyla vücudumuzda daha iyi kullanılmaktadır. Taze salata\meze olarak tüketeceğiniz semizotu da içerisinde bulunan zengin demire ek olarak içerdiği yüksek C vitamini ile et yemeklerinden gelen demirin emilmesini sağlayarak demir eksikliğine karşı koruyucu olmaktadır.

BAĞIRSAK DOSTU !

Yüksek su ve lif içeriği ile dengeli ve sağlıklı bir bağırsak çalışma düzeni için sindirimi kolaylaştırırken kabızlık ve hemoroid gibi bağırsak problemlerini önleyicidir.

YAŞLANMA KARŞITI VE CİLT DOSTU !

Yüksek antioksidan içeriği ile vücuttaki oksidasyonu yavaşlatır böylece antiaging özelliği ile hem yaşlanma karşıtı olarak hem de daha sağlıklı bir cilt için tercih edebilirsiniz.

 

NOT: Yüksek potasyum içerdiği için kan sulandırıcı ilaç kullananlar porsiyonuna dikkat etmelidir.

Online diyet takibimde sizinle sürekli iletişim halinde kalarak ve motivasyon desteği sağlayarak hedeflerinize ulaşma konusunda yardımcı oluyorum. Diyet sürecinizde çeşitli tarifler ve mutfağınıza uygun programlar ile kolaylık sağlıyorum. Siz de kilo vermek, diyet yapmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak istiyorsanız https://thediyetisyen.com/online-diyet linkine tıklayarak benimle iletişime geçebilirsiniz. Ücretsiz ön görüşme ile detaylı değerlendirme almak için https://thediyetisyen.com/ linkinden form doldurmanız veya bana mesaj bırakmanız yeterli :)

 

 

 

Ücretsiz ön değerlendirme sonrası danışmanlık almak ister misiniz?

Size nasıl yardımcı olabilirim?